Evenwichtsstelsel

U bevindt zich hier: Duizeligheid Ľ Evenwichtsstelsel

Evenwichtsstelsel

Op verschillende manieren krijgt een mens continu informatie binnen over de ruimte om hem heen en de positie die het lichaam daarin inneemt. Deze informatie komt binnen via de evenwichtsorganen in de oren, via de ogen en door het Ďdiepeí gevoel in pezen en spieren in het lichaam.

De evenwichtsorganen zijn gelegen in het rotsbeen. Het rotsbeen vormt samen met het binnenoor het slakkenhuis. Omdat de evenwichtsorganen in de oren zitten, zijn deze gevoelig voor de stand van het hoofd. Ook veranderingen van de snelheid waarmee het hoofd beweegt worden waargenomen.

Naast de evenwichtsorganen, spelen ook de ogen een belangrijke rol voor de oriŽntatie. Sluit maar eens je ogen: stilstaan en lopen zijn dan opeens een stuk moeilijker.

Tenslotte krijgen we ook signalen uit verschillende pezen en spieren in het lichaam. Vooral vanuit de benen en de nek. Ook deze informatie zegt ons iets over de stand van ons lichaam en over de stand van ons hoofd ten opzichte van ons lichaam.

De informatie uit deze drie bronnen wordt verwerkt in ons brein (in de hersenstam en de kleine hersenen). Vandaaruit gaan vervolgens prikkels door ons lichaam, zodat we onze houding en ons evenwicht kunnen bewaren en zonodig onze houding aanpassen.

Als er een verstoring optreedt binnen een van deze informatiebronnen, kan er duizeligheid ontstaan. Dit kan ook als de informatie vanuit de kleine hersenen naar de grote hersenen - waar het bewustzijn zit - gaat en er verkeerde of (nog) onbekende signalen binnenkomen.

Lees verder over duizeligheid bij het opstaan -->

U bevindt zich hier: Duizeligheid Ľ Evenwichtsstelsel

(advertenties)