Duizelig bij opstaan

U bevindt zich hier: Duizeligheid » Duizelig bij opstaan

Duizelig bij opstaan - orthostatische hypotensie

Een vaakgehoorde klacht is een duizelig of licht gevoel in het hoofd als iemand opstaat. Als dit vaker gebeurt, is er sprake van orthostatische hypotensie. Dit betekent letterlijk: lage bloeddruk bij staan.

De klachten kunnen optreden na snel opstaan, als je net gegeten hebt, bepaalde medicijnen gebruikt, bij lichamelijke inspanning of als je te weinig vocht gebruikt.

Normaal gesproken, als u vanuit een liggende naar een staande houding gaat, verplaatst het bloed zich door de zwaartekracht naar uw buik en uw benen. Hierdoor stroomt er eventjes minder bloed naar het hart en wordt er ook minder bloed rondgepompt door uw hart. Dit zorgt weer voor een lagere bloeddruk. Het centrum in uw hersenen dat de bloeddruk reguleert, neemt dit waar en zorgt ervoor dat uw bloedvaten zich vernauwen en uw hart sneller gaat kloppen. Door deze maatregelen gaat uw bloeddruk weer naar het normale niveau.

Als je een enkele keer een beetje duizelig bent, is er meestal niks aan de hand. Het is vervelender als het vaker gebeurt. Bij orthostatische hypotensie werkt het systeem dat de bloeddruk reguleert niet goed. Hierdoor wordt de bloeddruk na het opstaan lager en blijft deze laag. De klachten die dan ontstaan door het te weinig rondpompen van bloed, zijn wazig zien, licht gevoel in het hoofd, zwart voor de ogen en soms ook pijnklachten in sommige spieren. Zelfs bewusteloosheid is mogelijk bij ernstige klachten.

Onderliggende oorzaken van orthostatische hypotensie kunnen aandoeningen aan het zenuwstelsel zijn, diabetes, bepaalde medicatie of gewoon ouder zijn: oudere mensen hebben soms zonder duidelijke reden last van orthostatische hypotensie.

De orthostatische hypotensie is niet direct te behandelen. Wel kunnen de onderliggende oorzaken behandeld worden. Als je last hebt van orthostatische hypotensie, zijn er wel tips om het zoveel mogelijk te voorkomen:

  • sta rustig op en ga bijvoorbeeld even op de rand van het bed zitten
  • drink genoeg en eet voldoende zout (overleg dit wel met de huisarts vanwege het risico van zout bij hoge bloeddruk en bepaalde hartproblemen)
  • ga overdag niet op bed liggen, dat kan de klachten verergeren
  • word je toch duizelig bij het opstaan, ga dan even zitten
  • sta niet te lang stil
  • gebruik kleinere maaltijden
  • neem een rollator of klapstoel mee naar buiten om te kunnen gaan zitten
  • tot slot wordt heet douchen en een heet bad afgeraden

Soms ook kunnen medicijnen die u voor iets anders krijgt, de orthostatische hypotensie verergeren. In overleg met uw arts kunt u - als dat mogelijk is - andere medicijnen gaan slikken of de huidige medicatie afbouwen.

Lees verder over de Ziekte van Ménière -->

U bevindt zich hier: Duizeligheid » Duizelig bij opstaan

(advertenties)